Van Berckstraat Afdrukken E-mail

Heden, anno 2010

De Van Berckstraat ligt midden in het Zaalbosgebied. Het loopt van het Zaalbospad naar de spoorlijn.

De Van Berckstraat is een klein straatje met karakter. Helaas ziet het terrein waar voorheen de Aldi zat, er niet meer netjes uit. Er staan veel twee onder één kap woningen. De rechter foto laat de kijkrichting naar het noorden zien. Rechts vooraan het vroegere Aldi pand. De linker foto laat de kijkrichting zien naar het spoor. Eric Oukes maakte de foto’s.

Straatbeeld Berckstraat Straatbeeld Berckstraat

Verleden

Het is een oud straatje, de eerste huizen zijn van rond 1900.

Kadastrale kaart uit 1905 van ZaalbosTot 1957 heette de Van Berckstraat, Achterweg. Het straatje liep toen dood. Dit is te zien op de kadastrale kaart van 1905 en 1926.
Van Berck is afgeleid van een 16e eeuwse landeigenaar op Daelhuysen en Saelbosch.

Hiernaast ziet u een kadastrale kaart van ongeveer 1905. Het is duidelijk te zien dat er in die tijd al huizen stonden. Noordelijk staan de huizen aan de Arnhemsestraatweg, rechts in beeld loopt de Nordlaan en ten zuiden loopt de spoorlijn.

 

Bijzonderheden

 

Origineel pand.Origineel pand.
Het huis op de hoek van het Zaalbospad en de Van Berckstraat (nummer 2) is nog vrij origineel, zie foto. Dit is opmerkelijk omdat veel huizen te kampen hadden met behoorlijke oorlogsschade. Diane Bell is in januari 2007 hier haar makelaardij begonnen, later is ze verhuisd naar de Hertogstraat.
Het achterste huis op de foto, op de andere hoek van het Zaalbospad en de Van Berckstraat, staat het bouwjaar 1910 aangegeven.


Zaalbosgebied
Vroeger waren de huizen in het Zaalbosgebied er nog niet. Het was toen allemaal bongerd waar de kinderen heerlijk konden spelen. Waarschijnlijk was in deze buurt ook een bedrijfje, dat handelde in ijzer.

Aldi terrein
Rond 1900 stond op het terrein van het voormalige Aldi pand een vollerij. Dit is een bedrijf wat wol vervilt. Er heeft ook jarenlang een garagebedrijf gezeten, het bedrijf van Klaas Versteeg (van Berckstraat 22). In de tijd dat de Aldi gevestigd was aan de Van Berckstraat hoek Nordlaan, zat op de bovenverdieping Jagyba. Ze gaven ook Stoei en Tuimelcursussen. Ook was er gelegenheid om te fitnessen en er waren activiteiten op het gebied van judo. Ze zijn later naar de Eiberstraat verhuisd en uitgegroeid tot een Sport & Health centrum met fitnessruimte en verschillende sportzalen.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin