Beethovenlaan Afdrukken E-mail

Heden, anno 2010

Straatbeeld Beethovenlaan | De foto is gemaakt door Gerard Burgers.

De Beethovenlaan loopt van de Daalhuizerweg met een scherpe bocht richting het noorden naar De Del. Het is één van de straten van de componistenbuurt.

 

Het is een geliefd wijkje met veel groen. In de bocht bevindt zich één van de drie ingangen naar park Daalhuizen. In deze laan staan allemaal twee onder één kap woningen.

 

 

Verleden

Landgoed Daalhuizen wordt in 1947 gesplitst in het deel Dordtwijck van de familie de Roo en het deel Daalhuizen. Het deel Daalhuizen wordt met huis, koetshuis en tuin verkocht aan de heer E. de Graaf. Door financiële problemen van de heer De Graaf werd in 1953 het noordoostelijke deel van het landgoed verkocht. In dit deel, wat we nu de componistenbuurt noemen, werden in 1955 huizen gebouwd.

Op de bouwtekening van de componistenbuurt staat vermeld: ‘Plan tot het bouwen van villa’s op het landgoed Daalhuizen te Velp sch. 1: 500, Rudolph Pril, architect Bennekom K 8379-681’ Behoort bij besluit van Burgemeester en Wethouder van RHEDEN dd. 15 april 1954 no. 6b De Secretaris’.

 

De straatnaam Beethoven verwijst naar één van de meest bekende componisten: Ludwig van Beethoven (Bonn, 17 december 1770- Wenen 26 maart 1827). Hij was een Duitse componist. Enkele van zijn bekendste werken zijn de Fidelio- en Egmontovertures.

Bijzonderheden

Ruim en groen.
De wijk is ruim opgezet. Het vele groen van onder andere de grasveldjes en de rand met struiken en bomen langs het landgoed van de familie Snellenburg kenmerken de straat.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin