Bachlaan Afdrukken E-mail

Heden, anno 2010

Straatbeeld van de Bachlaan

 

De Bachlaan is een zijstraat van de Daalhuizerweg en komt uit op de Beethovenlaan. Het is één van de straten van de componistenbuurt. Het is een geliefd wijkje met veel groen. Halverwege de Bachlaan is een pad naar achterliggende garages.

 Het is een groene, ruim opgezette straat. Eén blok telt vier huizen. Een gedeelte van de  noordzijde van de laan ligt hoger dan de zuidzijde, deze huizen zijn met trapje te bereiken. De foto is gemaakt door Gerard Burgers.

Verleden

Landgoed Daalhuizen wordt in 1947 gesplitst in het deel Dordtwijck van de familie de Roo en het deel BachlaanDaalhuizen. Het deel Daalhuizen wordt met huis, koetshuis en tuin verkocht aan de heer E. de Graaf. Door financiële problemen van de heer De Graaf werd in 1953 het noordoostelijke deel van het landgoed verkocht. In dit deel, wat we nu de componistenbuurt noemen, werden in 1955 huizen gebouwd. Op de bouwtekening van de componistenbuurt staat vermeld: ‘Plan tot het bouwen van villa’s op het landgoed Daalhuizen te  Velp sch. 1: 500, Rudolph Pril, architect Bennekom K 8379-681’ Behoort bij besluit van Burgemeester en Wethouder van RHEDEN dd. 15 april 1954 no. 6b De Secretaris’.
De foto is ter beschikking gesteld door de heer en mevrouw Berends en is gemaakt door de heer G.W. Berends in de zeventiger jaren.

 

De straatnaam Bachlaan verwijst naar één van de meest bekend geworden componisten: Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21 maart 1685- Leipzig, 28 juli 1750). Hij was een Duits organist, componist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent van barokmuziek.

Hij is ondermeer bekend als de componist van de Mattäuspassion en de Brandenburgse concerten.

 

Straatbeeld Mozartlaan

 

Bijzonderheden

Speeltuin
In 2010 is er een speelplaatsje gerealiseerd op de hoek van de Bachlaan en de Mozartlaan. De feestelijke opening vond plaats op 2 juni. De foto is gemaakt door Gerard Burgers.

 

Bijdrage boek Zuinigheid met vlijtBijdrage boek Zuinigheid met vlijt ...
De heer en mevrouw Veldman wonende in de Bachlaan 13 hebben een bijdrage geleverd aan het tot stand komen van het boek Zuinigheid met vlijt ...beelden en verhalen uit het dagelijks leven rond 1954. Dit boek is uitgegeven door de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van de Kring. Inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal werden uitgenodigd hitorisch materiaal rond 1954 aan te leveren.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin