WMG Afdrukken E-mail

In 1959 was de Waterleiding Maatschappij Gelderland op zoek naar een vestigingsplaats. De keuze viel op Velp. Als tijdelijk onderkomen werden een tweetal villa’s aan de Arnhemsestraatweg (nr.27 en 29) gekocht. Achter deze (kantoor)villa’s werd een houten onderkomen gebouwd voor het laboratorium. Het architectenbureau Brouwer & Deurvorst kreeg opdracht een nieuw kantoor te ontwerpen.
Aanvankelijk gingen de gedachten uit naar een bouwplaats aan de Schonenbergsingel. Hiervoor werden tussen 1962 tot 1964 drie villa’s aan de Schonenbergsingel (het huis op de hoek met de Arnhemsestraatweg, en de nummers 1 en 3) en een perceel grond aan de Waldeck Pyrmontlaan waar het oude landhuis Schoonenberg heeft gestaan, aangekocht.
Toen het ontwerp voor een nieuw gebouw klaar was, bleek het plan ook goed inpasbaar tussen de drie tijdelijke onderkomens aan de Arnhemsestraatweg. Gekozen is toen voor een kantoor aan de Arnhemsestraatweg. De panden aan de Schonenbergsingel en grond bij de Waldeck Pyrmontlaan werden weer verkocht.
In 1966 werd het nieuwe gebouw opgetrokken tussen de 3 tijdelijk betrokken gebouwen aan de Arnhemsestraatweg. De twee villa’s en het houten gebouwtje werden na de verhuizing afgebroken.

De informatie is afkomstig van Aat Stofberg, oud directeur van de WMG, die zich nog herinnert dat niet iedereen helemaal gelukkig was met de nieuwbouw: de koffiejuffrouw moest nu via de lift naar alle verdiepingen en legde zodoende een grote afstand af om iedereen van koffie te voorzien. In die tijd werd de koffie nog rondgebracht! Voor het personeel was het nieuwe kantoor een grote vooruitgang.

Uit het boek W.M.G. 40 jaar Uit het boek W.M.G. 40 jaar

Het nieuwe kantoorgebouw van vijf verdiepingen was bedoeld om de verschillende afdelingen te huisvesten, zoals de laboratoria voor wateronderzoek, de afdelingen waterverkoop, boekhouding, technische dienst, tekenkamer en directie. De laboratoria voor chemisch-bacteriologisch onderzoek waren op de begane grond en onderverdieping gesitueerd, buiten het eigenlijke kantoorgebouw om reukhinder in de kantoren te vermijden. Tevens zijn in de onderverdieping gesitueerd: de verwarmingsinstallatie, BB-ruimte, werkplaatsen en archieven. De tekenkamer met veel daglicht was op de bovenste verdieping. Het gebouw bood ruimte aan 120 personeelsleden.
(Bron: Bouw, 24
 (1969) 991-996)


Voor het gebouw kwam er aan de Arnhemsestraatweg een kunstwerk met fontein naar ontwerp van Piet Slegers uit Velp.
In 1970 werd ook nog de villa Arnhemsestraatweg 31 aangekocht en afgebroken ten behoeve van het parkeerterrein.
De aan het perceel grenzende woning aan de Zaalboslaan nummer 47 werd conciërgewoning.

Door fusies is de Gelderse drinkwatervoorziening opgegaan in Vitens, met een regiokantoor voor Gelderland in Arnhem. In 2005 wordt daardoor het gebouw in Velp verlaten.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin