Pension Enkplein Afdrukken E-mail

Pension EnkpleinDe heer P.H. Jolink en mevrouw M.J. Jolink-Schier hebben een kleinschalig pension gehad aan het Enkplein op nummer 4. De heer Jolink kocht in 1926 het pand en was hiermee de eerste eigenaar. Het is niet bekend of het toen meteen pension is geworden. De heer Jolink was schoenmaker van beroep, maar verkocht ook wel kruidenierswaren zoals koffie en thee. Vermoedelijk probeerden ze, zoals zo velen in die tijd 'de eindjes aan elkaar te knopen' en zorgde mevrouw Jolink voor de pensiongasten. Eén van de gasten was de heer van de Mast.
De heer en mevrouw Jolink kregen één dochter Mathilda, zij is aan het Enkplein geboren. In het familiealbum is onder andere een leuke foto van haar voor het huis in de sneeuw te zien. In 1955 overleed grootvader Jolink. Grootmoeder Jolink bleef in het huis wonen samen met haar pensiongast mevrouw L.W. Ophoff en het bij haar inwonende gezin Dominicus*. Omdat het gezin Dominicus met drie kinderen de woning goed kon gebruiken is mevrouw Ophoff in 1965 verhuisd. Grootmoeder bleef nog wel in het huis wonen. Zowel grootmoeder Jolink als dochter Dominicus-Jolink hebben ongeveer 40 jaar aan het Enkplein gewoond.

Pension EnkpleinJe zou verwachten dat het huis vernoemd geweest is naar grootmoeder Jolink, maar haar tweede voornaam was Jacoba. De naam van het huis is 'Johanna', dit is ingemetseld in de voorgevel van het huis. Misschien heeft de naam een relatie met degene die het heeft laten bouwen?

De informatie en de foto's zijn ter beschikking gesteld door de heer Henk Dominicus, kleinzoon van de heer en mevrouw Jolink. De foto's zijn gemaakt begin jaren dertig of iets later, maar in ieder geval voor de oorlog. Op de rechter foto grootvader en grootmoeder Jolink met hun dochter.

*Dochter Mathilda Jolink trouwde met de heer A. Domimicus. In het adresboek van 1961 staat hij vermeld als schrijfmachinemonteur. Hij startte, ook aan het Enkplein nummer 4, zijn schrijfmachinehandel, wat uitgroeide tot kantoormachinehandel 'Rivak'.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin