Witgoed verhuur Kranenburg Afdrukken E-mail

Vanaf ongeveer 1949 woonde aan de Enkweg op nummer 31 de familie Kranenburg. De "oude"heer Kranenburg was oorspronkelijk banketbakker, maar had daar geen oren meer naar. Na een een poosje op de Kleefse Waard (Enka) gewerkt te hebben ging hij witgoed verhuren; wasmachines voor ƒ1.50 en de centrifuges voor ƒ1.- per dag. De wasmachines werden 's morgens gebracht en tegen de avond weer opgehaald. Om dit te kunnen doen huurde hij ongeveer anderhalf a twee jaar een bakfiets bij de 'oude' Jan Siebelink. Zoon Martin Kranenburg (geb.1941) hielp als jongen toen al mee sjouwen. Dat ging volgens een vast patroon; naar De Geitenkamp, Velp en Rheden.  
Eerst verhuurde hij alleen, later verkocht hij ook wasmachines en centrifuges. Deze stonden ook in de serre van hun woning. Het gezin Kranenburg bestond uit vader, moeder en zeven kinderen. De oudste zoon was al het huis uit, hij was bij de Marine. Maar ook opa en oma woonden nog bij hen in huis. Ze waren dus met z'n tienen. De zaken met de wasmachines liepen goed. Zo goed dat ze in ... van woning ruilden met bakker, banketbakker Zinnemers in de Mauritsstraat. Hij stopte met de zaak en had er wel oren naar om naar de Enkweg te gaan. De familie Kranenburg verhuisde naar de Mauritsstraat (hoek Graaf Ottostraat) en breidde daar de zaak in witgoed verder uit. In 1960 werd de "oude" Kranenburg ziek en nam zoon Martin Kranenburg de zaak over.
Momenteel (2016) bevindt zich de bekende winkel van Martin Kranenburg zich aan de Hoofdstraat (hoek Emmastraat). Inmiddels heeft zoon Peter Kranenburg de zaak officieel overgenomen, hoewel vader Martin nog bijna dagelijks in de zaak te vinden is om zijn steentje bij te dragen. 

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin