Witgoed verhuur Kranenburg Afdrukken E-mail

Vanaf 1952 woonde aan de Enkweg op nr. 31 de familie Kranenburg.
Gerrit Kranenburg (17-2-1913) was getrouwd met Teuntjen Grada Wolven (17-7-1914). Gerrit Kranenburg was van beroep banketbakker en had samen met zijn broer een brood- en banketbakkerszaak aan de Sonsbeeksingel in Arnhem. Na zijn beslissing rond 1948/1949 om als bakker te stoppen heeft hij een "blauwe maandag" gewerkt bij de Enka aan de Kleefse Waard in Arnhem, waar het hem al snel duidelijk werd dat het werken voor een baas niet zijn voorkeur had. Hij besloot 'eigen ondernemer' te worden. Hij wilde persé een eigen zaak opstarten en als ondernemer inspelen op een behoefte in de markt "het verhuren van wasmachines".

Voorbeeld van een wasmachineIn 1949 begon hij met verhuur van de, nu voor ons ouderwetse wasmachine met wringer, snel opgevolgd door een wasmachine met losstaande centrifuge. De apparaten werden verhuurd op de dag dat er gewassen moest worden; wasmachines voor f1,50 en de centrifuges voor f1,- per dag. De wasmachines werden 's morgens gebracht en tegen de avond weer opgehaald. Als startende ondernemer ontbrak het hem nog aan het nodige bedrijfskapitaal, en om het transport te kunnen regelen huurde hij ongeveer anderhalf tot twee jaar een bakfiets bij de 'oude' Jan Siebelink. Zoon Martin Kranenburg (geb. juni 1941) hielp als jongen toen al mee sjouwen. Dat ging volgens een vast patroon; eerst naar De Geitenkamp, dan naar Velp en Rheden.

Eerst verhuurde hij alleen, later verkocht hij ook wasmachines en centrifuges. Deze kwamen noodgedwongen te staan in de serre van hun woning, die eigenlijk niet optimaal geschikt was als winkel. Dit ging ook ten koste van de leefruimte van de familie. (Meer over het gezin Kranenburg is te lezen bij Enkweg)
De zaken met de wasmachinehandel gingen goed en het huis werd al snel te klein zeker ook omdat uitbreiden met een echte winkel onmogelijk was. De zaken liepen zo goed dat ze in 1957 van woning ruilden met bakker, banketbakker Zinnemers in de Mauritsstraat. Dit pand had een winkel en woonhuis. De bakker stopte met de zaak en had er wel oren naar om naar de Enkweg te gaan. De familie Kranenburg verhuisde naar de Mauritsstraat 1 (hoek Graaf Ottostraat) en breidde daar de zaak in witgoed verder uit.

Momenteel (2017) bevindt zich de bekende winkel van Martin Kranenburg zich aan de Hoofdstraat (hoek Emmastraat). Inmiddels heeft zoon Peter Kranenburg de zaak officieel overgenomen, hoewel vader Martin en zijn vrouw nog bijna dagelijks in de zaak te vinden zijn om hun steentje bij te dragen. 

Informatie van familie Kranenburg, 2017

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin