Autobedrijf / benzinestation Wijlhuizen Arnhemsestraatweg Afdrukken E-mail

N.V. Autobedrijf Wijlhuizen

Voordat er op Advertentie Wijlhuizende hoek van de Arnhemsestraatweg en de Wilhelminastraat een autobedrijf kwam, was hier de uitspanning van 'Juffrouw Tersteeg' gevestigd. Vanaf 1914 nam Albert Wijlhuizen de zaken over en komt hier een vervoersbedrijf: stalhouderij, autoverhuurinrichting en benzinestation.

Bouwtekekening autobedrijf Wijlhuizen Bouwtekening autobedrijf  Wijlhuizen

Ook repareerden ze auto's en hadden ze een taxi.
De advertentie komt uit het boek 'Gemeente Rheden toen ... en nu'. Dit is uitgegeven ter gelegenheid van het 400 jarig bestaan van de gemeente Rheden. Het is een heruitgave van 1923 met een aanvulling van het Rheden anno 1972.

In 1915 kocht de heer A. Wijlhuizen het kerkje onderaan de Bergweg, hoek Wilhelminastraat en vestigde hier ook een autogarage, N.V. Autobedrijf Wijlhuizen.

Rond 1934 liet N.V. Autobedrijf Wijlhuizen op het punt 'Vooraan Velp' (Arnhemsestraatweg 2) zijn autobedrijf met woning bouwen, naar een ontwerp van de architect J.L. van Straaten. Zie hiervoor de bouwtekening (GA 2508/133-262).
In de dertiger jaren hadden de taxi's specifieke namen. De taxi van Wijlhuizen droeg de naam 'Wijtax'. (Het bordje taxi's is op de linkerfoto zichtbaar). En de taxi's van de firma Koning aan de overkant van de Hoofdstraat en de firma Unk op de hoek Hoofdstraat/Boulevard hadden de namen 'Kotax' en 'Utax'.
In de veertiger jaren heeft de heer Manuels Sr. een periode gewerkt in de garage.

De linker foto dateert 1946 en is ter beschikking gesteld door de heer en mevrouw Berends en gemaakt door G.W. Berends. De rechter foto komt van archieven.nl

Benzinestation Wijlhuizen Benzinepomp Wijlhuizen

Andere beheerders / eigenaren

Na de oorlog nam C (Cees) van Teeffelen, geb. 1912, samen met Harry Montfroi het beheer van het autobedrijf over.
Het werd toen een VVO (Veluwse Vervoer Onderneming) garage.

Zoon Rien van Teeffelen vertelt (juni 2016):
"In het huis aan de Arnhemsestraatweg 2 ben ik geboren. Het was een groot huis met twee kelders, vier slaapkamers, een balkon wat uitkeek naar de winkel van Verstraate en een heel grote vliering. Al vroeg hielp ik mee in het bedrijf: auto's wassen, banden plakken, ook door middel van vulkaniseren. We hadden ook taxi's en een bus. Eén taxi reed vooral voor klanten van De Vereeniging. Als vijf jarige heb ik eens de bus in elkaar gereden!
Voor het huis stonden twee (benzine)pompen. Shell leverde de benzine. Eén van de bediende was meneer Bollard. Naast het huis was een hydraulische hefbrug en een wasplaats. Er waren drie locaties in Velp waar reserveonderdelen lagen opgeslagen: in de Pastoor Koenestraat, in de Emmastraat, hier vond vooral reparatie plaats en in de Parkstraat, naast de winkel van de G.T.W. In totaal waren er ongeveer zes medewerkers in dienst, waarvan drie aan de Emmastraat.
Wij hadden de beschikking over een speciale telefoon. Het bleek dat deze lijn in rechtstreekse verbinding stond met de taxicentrale voor Musis Sacrum.
In 1954 is het bedrijf naar het koetshuis, behorende bij landhuis Daalhuizen, verhuisd. In de andere helft van het koetshuis zat Fa. van Heusden, Keuken en Pullen. We gingen wonen aan de Daalhuizerweg. Het bedrijf aan de Arnhemsestraatweg werd overgenomen."

Het bedrijf werd een onderdeel van Garage Sanders, een toenmalige VW dealer uit Arnhem. In een advertentie op een plattegrond/wegenkaart van 1967 stond: 'Sanders Automobielbedrijf N.V. filiaal Arnhemsestraat 2'.
In 1967 trad de heer (Joop) Manuels jr. in dienst bij deze Volkswagendealer en was werkzaam op de afdeling verkoop en autoverhuur. Hij stelde het orderformulier koopcontract beschikbaar. De garage, benzinestation bleef eigendom van Wijlhuizen en werd door Maup Sanders gehuurd als servicepunt.
Koopcontract SandersToen Sanders stopte werd het dealerschap overgenomen door Moll's ATIM Personenwegens BV van de Velperweg. Hier werkte de heer Manuels van 1975 tot en met 1981.

In 1978 hebben de heer en mevrouw Van Tilburg het huis en het bedrijf van Wijlhuizen gekocht. Het was toen al een VW garage met een Shell benzinepomp. Mevrouw Heidema vertelt: 'Onder de grond zat een grote tank, die als opslag diende voor de benzine. De showroom bevond zich naast en de werkplaats achter het huis. Pon was de landelijke importeur van auto's. De wegenwacht kwam weleens 's nachts een accu halen. Regelmatig gingen we zelf bij andere garages onderdelen halen om een auto te repareren, dit was Benzinepomp Arnhemsestraatwegservice van de zaak'.
In januari 1982 werd Toon Van Tilburg een Volkswagen/Audi dealer en ging naar Arnhem.
Hij verkocht het bedrijf aan Martin Schiks. Ook Leo de Nobel is nog eigenaar geweest.In de loop der jaren werd het autobedrijf en benzinestation gemoderniseerd. De foto is een ansichtkaart, gevonden op Gelderland in beeld. Uiteindelijk werd het autobedrijf en woonhuis gesloopt.
Nu staat er op deze plek een flatgebouw. Op de begane grond heeft keukenboer Verkerk gezeten. Momenteel is er een Hypotheker en een Parketstudio in gevestigd.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin