Tuinderij Willemsen Afdrukken E-mail

Bij de verkaveling van landgoed ‘Ma Retraite’ in 1904, zoals landgoed ‘Schoonenberg’ later heette, is het gebied van de kwekerij in twee delen, als bouwland en tuin, gekocht door Jonkheer Herman Marinus van der Wijck, oud minister van marine. De heer Van der Wijck was gehuwd met Maria Zilessen en ook eigenaar van villa ‘Arnhorst‘ , met omliggend terrein. Op het deel bouwland worden een schuur en broeibakken gebouwd.
In 1934 wordt Willem Willemsen de eigenaar. Op Bergweg 48 stond het huis van Willem Willemsen, dit was het huis naast de toenmalige kruidenier Willem Siebelink. De kwekerij lag iets hoger aan de linkerkant van de Bergweg, tussen de Schonenbergsingel en de Van Palllandtstraat in. Aan de van Pallandtstraat kant stond als afscheiding een betonnen schutting. Vanaf de kruising Bergweg, van Pallandtstraat kon je over de tuinderij naar de Schonenbergsingel, je kwam dan uit ter hoogte van de Dillenburglaan. Buurtbewoners maakten regelmatig gebruik van deze doorsteek en ‘Baasje Willemsen’ zei er nooit wat van. Hier was ook de ingang naar de tuinderij. (later de SPAR).
De heer de Waard kan zich nog herinneren dat de vrouw van Willemsen met een koffiekannetje in haar hand haar man zocht om hem van een lekker kopje koffie te voorzien.
De heer Aartsen, zoon van de eigenaar van het cafe ‘Flora’ in de Oranjestraat, haalde bij Willemsen in zijn kinderjaren elke week op zondag een veldboeket voor één gulden. De heer Willemsen kwam regelmatig in het café een borreltje drinken, dus werden de bloemen bij Willemsen gekocht. Zo ging dat in die tijd. Willem Willemsen had veel klanten. Hij werd ‘baasje Willemsen’ genoemd, maar hij was nooit te beroerd om op zijn knieën te gaan liggen om het werk te doen wat gedaan moest worden. Later gaat het eigendom naar zijn weduwe Everdina Damen en de vier kinderen. Eén van die kinderen was Willem jr. wonende in de Torckstraat 21. In 1958 worden de percelen verkocht en verkaveld voor woningbouw.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin