Transportbedrijf Venneman Afdrukken E-mail

In de bocht van de Hertogstraat heeft op nummer 23 een transportbedrijf gezeten, transportbedrijf 'Venneman'. Henk en Corry Venneman hebben het huis met terrein gekocht van Harff, een houthandel en daarvoor was het van De Koning, een kolenboer.

Beroepsvervoer
Transportbedrijf VennemanHet bedrijf had jarenlang zijn thuishaven in de Hertogstraat om precies te zijn vanaf 18 oktober 1962. Toen kwam Christiaan Venneman, de vader van Henk Venneman naar Velp. Op de foto te zien met stofjas aan. (Achterop de foto staat een stempel met de tekst: 'Foto BEROEPSVERVOER').

Maar het was de opa van Henk Venneman die het bedrijf in Arnhem begon. In die tijd transporteerden ze alleen zand en grind. Later is het een transportbedrijf geworden in vee. Wat werd er zoal vervoerd? Bijvoorbeeld: koeien, paarden, varkens, schapen, allerlei dieren uit de dierentuinen zelfs paarden van het koninklijk huis, maar ook topspringpaarden en dressuurpaarden. Niet alleen door Nederland, maar door heel Europa, regelmatig werd er gereden naar Rome en Göteborg.

Alle dagen van de week werd er naar veemarkten gereden voor boeren uit de wijde omgeving, vooral voor boeren uit de Betuwe en meestal ook naar het Gemeentelijk Slachthuis in Rheden of Arnhem. Maar ook veehandelaren en grossiers wisten transportbedrijf Venneman te vinden. Er waren veel vaste ritten die elke week op het programma stonden:
Maandag naar Utrecht, naar de paardenmarkt.
Dinsdag naar Doetinchem, naar de veemarkt.
Woensdag naar den Bosch, naar de veemarkt.
Donderdag naar Utrecht, naar de veemarkt.
Vrijdag naar Zwolle, naar de veemarkt.
Het vee werd dan van de boeren naar de markt gebracht en van de markt weer naar de boeren en naar het slachthuis. Ook in het voorjaar en najaar waren er jaarlijks terugkerende ritten bijvoorbeeld naar Rotterdam en naar de bekende vette kalverenmarkt in Barneveld.

**Een wet uit 1922 verplichtte een gemeente boven een bepaald aantal inwoners een gemeentelijk slachthuis in stand te houden en de lokale slagers om daar hun vee te (laten) slachten. Toen de exportslachterij Wellink & Co aan de Dr. Langemeijerweg in Rheden niet meer rendabel bleek en de eis van de overheid verviel is in 1968 het Gemeentelijk Slachthuis Rheden gesloten. De Vleeskeuringsdienst werd bij Arnhem gevoegd.**

Pony ontsnapt
Er werd niet alleen vee getransporteerd, het gebeurde soms ook dat het vee tijdelijk op het terrein van Venneman hun tijd doorbracht. Zo was het ook die nacht, meneer Haas, burgemeester van Illertissen bij Ulm en handelaar in pony's, had Henk Venneman zijn pony's toevertrouwd. Maar wat gebeurde er? Er was een pony ontsnapt. De paniek was groot natuurlijk, want hoe dan ook de klus moest geklaard worden, die pony moest terug!  Met hulp van onder andere Wim en Jan Van der Meyden werd de pony teruggevonden op de Del bij Rozendaal vlakbij de boerderij van Van Aken.

Einde veevervoer
Transportbedrijf VennemanRond 1980 werd er met het veevervoer gestopt en werd het een I.N.T. Inter- Nationaal -Transport. Wat werd er toen vervoerd? Als het maar op pallets kon, bijvoorbeeld hout en meel. Het kwam erop neer dat je zo gek niet kon bedenken of Venneman vervoerde het. De laatste vijf à tien jaar werden er vooral groente en planten vervoerd. Het is onvoorstelbaar wat er in de bloemen en planten wereld in Nederland omgaat volgens Henk Venneman.

Het bedrijf had zo'n vier à vijf vaste chauffeurs in dienst. Elke dag werden er ritten gepland, tijd was geld. Het was hard werken, vaak begonnen de chauffeurs 's avonds of 's nachts al te rijden en als er iemand ziek was moest er natuurlijk worden bijgesprongen.
De vrachtwagens werden niet alleen voor de zaak ingezet. Als de voetbalclub D.V.O.V. een kampioenschap te vieren had stelde Henk Venneman graag een wagen beschikbaar om een rondrit te maken door Velp.

Het is duidelijk dat Henk Venneman het bedrijf met plezier en enorme inzet geleid heeft. Ook Corry Venneman heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt voor het bedrijf. Zij deed administratieve werkzaamheden en stond de klanten aan de telefoon te woord. De zoon van Henk en Corry Venneman had andere ambities dan het voortzetten van het bedrijf, daarom is het bedrijf op een september 2006 verkocht en inmiddels is het alweer doorverkocht aan een multinational. Hiermee zijn de bekende, rood-grijze vrachtwagens zijn uit de wijk verdwenen. Het waren grote vrachtwagens die op sommige plaatsen met moeite de bocht konden nemen. Ze reden altijd de wijk in via de Rozendaalselaan, Da Costalaan, stukje Enkweg, V. Pallandtstraat en dan in de Hertogstraat achterwaarts het terrein op. En dan via de Da Costalaan de wijk weer uit. Nu zijn er plannen voor woningbouw op het voormalige terrein van het transportbedrijf.
De informatie is beschikbaar gesteld door de heer en mevrouw Venneman, 2008.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin