Pension ‘Villa Maria’ Afdrukken E-mail

Adv. Villa Maria 1901Pension 'Villa Maria' aan de Rozendaalselaan bestond al in 1901. In de gids voor Velp, Roosendaal en Omstreken Uitgegeven door de Vereeniging "Algemeen Belang voor Velp en Rosendaal" staat een advertentie. Eigenaresse was Weduwe M. Bruil-Crop. Er waren 12 kamers beschikbaar.

 

In 1940 werden in de Rhedensche Courant regelmatig advertenties geplaatst met de tekst:  ‘Door sterfgeval ongem. Kamers aangeboden. Met pension aangeboden. Pension “Villa Maria” Rosend. Laan 29, Velp  - Tel. 3824’.
Het huis heeft, toen het gebouwd was, de naam 'Villa Maria' gekregen naar de toenmalige eigenaresse. Deze eigenaresse en haar man zijn het pension begonnen. Later werd het pension gerund door de heer A. van der Waal en zijn vrouw.

Pension ‘Villa Maria’  Villa Maria, foto van G.W. Berends

 

De latere eigenaars, familie van de heer en mevrouw Van der Waal, zijn in 1957 naar Velp gekomen. De heer J. van der Waal was eigenlijk banketbakker van beroep, desondanks vroegen de heer en mevrouw van der Waal hen om ‘eens te komen praten’ omdat ze geen opvolger hadden. Meneer J. van der Waal had er wel oren naar. Bij zijn vrouw W. van der Waal lag het wat moeilijker, zij liet als enig kind haar ouders achter in Apeldoorn. Toch besloten ze het te doen. Oom en tante woonden nog lange tijd bij hun in het huis en bleven zich bemoeien met het reilen en zeilen van het huis. Pas in 1962 kregen de heer en mevrouw Van der Waal de volledige regie over het huis. Toen brak er een leukere tijd aan.

Gemoedelijke tijd
Ze hadden ongeveer acht of negen gasten, allemaal oudere mensen in volledig pension. Dat wil zeggen dat de prijs die ze betaalden inclusief maaltijd en schoonmaken van de kamer was. Allemaal hadden ze de luxe van een eigen kamer en aparte slaapkamer. Er was zowel op de kamer als de slaapkamer een bel voor als men wensen had. De badkamer was voor gemeenschappelijk gebruik. Achter het huis lag een moestuin. De gasten hielpen weleens met het afhalen van de boontjes. Het ging er gemoedelijk aan toe. Veel ‘oudjes’ vonden het leuk dat er ook vier opgroeiende kinderen rondliepen. Ze hadden het goed en uitten die dankbaarheid ook. Er was eens eenAttentie i.v.m. het eerste Lustrum gast die negentig jaar werd: mevrouw Deis. Speciaal voor haar kwam de Velpsche Harmonie een serenade brengen in de voortuin. Dat was natuurlijk een hoogtepunt. Voor de heer en mevrouw Van der Waal was het natuurlijk een drukke, maar wel gezellige tijd.
 

De wet van kracht
De gezellige tijd veranderde toen de Wet op de Bejaardenhuizen van kracht werd. Bij wet werd bepaald hoeveel de gasten moesten betalen en de pensioneigenaren werden geconfronteerd met voorwaarden waaraan voldaan moest worden om een pension te mogen runnen. Maar misschien wel het ergste was dat vanaf die tijd ook hulpbehoevende mensen moesten worden aangenomen. Dit betekende dat behalve de zorg voor het eten en het schoonmaken ook het verzorgen van de mensen zelf erbij kwam: het aankleden, wassen en uitkleden. Het pension ging steeds meer op een verpleeghuis lijken, dit bracht de nodige problemen met zich mee. Zo is er eens iemand in pyjama in een schoenwinkel op de Hoofdstraat aangetroffen. Er was elke keer wel wat en dan hebben we het nog niet eens over het voor niks lopen als ze weer eens gebeld hadden. Regelmatig is meneer Van der Waal op het provinciehuis geweest om te praten over de steeds strengere voorwaarden die gesteld werden, bijvoorbeeld een brandtrap. Op zich begrijpelijk, maar al die eisen brachten ook veel kosten met zich mee. Uiteindelijk werd mede daarom in 1990 besloten het pension te sluiten. 

Mevrouw van der Waal stelde de informatie en foto’s beschikbaar, juni 2008.
Het plaatje kreeg ze van twee dankbare gasten. Tekst: ‘1 December 1957-1962 Bij dit eerste Lustrum van het goede Pension v.d Waal een bescheiden huldeblijk van Twee tevreden Gasten’.  
Het huis ‘Villa Maria’ is in 2007 afgebroken. Er is een nieuw pand gekomen met appartementen.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin