Hovenier Gerritsen Afdrukken E-mail

 

Huis van hovenier Gerritsen

Hovenier Gerritsen (Gelders Archief 1540-341)

Tegenover de kwekerij van Siebelink bevond zich de tuinderij van Gerritsen, hij heette Hendrik Jan en zijn bijnaam was ‘de Struuk’. Hij was gehuwd met Elly Schutte. Zij woonden op de Bergweg nummer 10, (zie linker foto).  De foto is beschikbaar gesteld door An Aartsen. De rechter foto komt het Gelders Archief. De kwaliteit is niet best, maar het is de enige foto waarop de hooiberg, het prieeltje en de kassen te zien zijn. Deze kassen zaten ingebouwd in de grond. De Bergweg is nog onverhard.
Het huis heette ‘Elly’s home’ en stond op de punt tussen de Bergweg en de Enkweg. De heer en mevrouw Gerritsen kochten in 1927 en 1928 in gedeeltes het huis, de schuur, de kassen en de tuin van 19,5 are van August Willem Krienen. In de woning ernaast, richting het noorden, woonden nog twee broers van hovenier Gerritsen. De één was timmerman en de ander postbode. Langs het land van Gerritsen liep een smal pad, dat net als het Veenendaalse paadje, uitkwam op de Enkweg.
Gerritsen verkocht vooral struiken, maar ook dahlia’s. Ik heb me laten vertellen dat hij ‘hem graag lustte’, hij lustte hem zo graag, dat hij regelmatig in de ‘struken’ lag, vandaar zijn bijnaam. Een andere verklaring van zijn bijnaam was dat zijn tuinderij 'Het Struikje' heette, op zijn Velps 'Het Struukje'.
De heer Gerritsen was getrouwd met de secretaresse van de burgemeester van Brummen en hij was misschien zelf wel het meest verbaasd, dat hij het zo getroffen had. Zij was een intelligente vrouw en erg sportief, ze kon goed zwemmen. Ze hield ook van in de zon zitten, te handwerken, te breien of te lezen.Toen de heer Gerritsen niet veel meer deed met de grond stalde de zoon van schoenmaker Jeronimus er in de schuur zijn auto’s. Hij knapte daar de auto’s ook op. Later is er ook geprobeerd hier een autospuiterij te beginnen, maar daar was de buurt het niet mee eens. In 1973 is een stuk van het perceel verkocht aan Adr. Van Geldere, kapper aan de Enkweg nummer 1. Uiteindelijk is het huis van Gerritsen gesloopt. In 1975 verrezen op deze punt grond de huidige nieuwe huizen. Er wordt gezegd dat ze te hoog zijn begonnen met de bouw van deze huizen, waardoor het bovenste huis minder grond kreeg dan op de tekening stond aangegeven.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin