Bouwbedrijf Meijrink Afdrukken E-mail

Hoewel het bedrijf niet meer bestaat, hangt aan de Enkweg op nummer 2 nog het reclamebord wat wijst naar het gegeven dat hier een middenstander zijn vak heeft beoefend. 

Ondernemersfamilie
Oude Jan in de steigersHet bouwbedrijf, opgericht door grootvader G. Meijrink in 1925, heeft pas enkele jaren geleden de deuren moeten sluiten. Meneer en mevrouw Meijrink kregen vijf kinderen. Eén dochter die op zeer jonge leeftijd is overleden en vier zonen: Piet, Karel, Herman en Geert. Karel is overleden in de oorlog, rond de bevrijding in 1945. Piet was makelaar en hielp mee in het bedrijf van zijn vader samen met zijn broer Herman.  Piet hield zich bezig met financiële kant van de zaak en Herman was meer vakinhoudelijk bezig. Geert was kleermaker.
Het bouwbedrijf Meijrink heeft heel veel bouwprojecten onder zijn hoede gehad: de bouw van de huizen aan de Statenlaan in Arnhem en de bouw van de huizen 2a t/m f aan de Enkweg (van 1936-1938). In 1945 werd de Oude Jan door oorlogshandelingen zwaar beschadigd. Zie foto. De Velpse architect J.G.A. Heineman maakte een restauratieplan en de opdracht voor restauratie werd in februari 1949 gegeven aan de aannemers G. Meijrink & Zonen te Velp. Op 23 december 1949 werd de gerestaureerde kerk ingewijd. In 1948 is de firma Meijrink bezig geweest met het opbouwen van het huis van bakker Meeuwissen en het restaureren van de kweekkassen van kwekerij Siebelink aan de Bergweg. Van deze genoemde projecten heeft mevrouw Meijrink nog de originele aanvragen ter rijksgoedkeuring van het ministerie van wederopbouw en volkshuisvesting in haar bezit. Deze zijn te zien bij bakker Meeuwissen en bloemisterij Siebelink. In 1953 is Piet naar Canada vertrokken. In 1966 is kleinzoon Gerrit Meijrink in het bedrijf gekomen. Behalve dat het een timmerbedrijf was kwam er ook een Doe- het-Zelf afdeling bij. In 1969 zijn de heer en mevrouw G. Meijrink-Postma aan de Enkweg komen wonen en in 1971 namen zij het bedrijf over van vader Herman. Eén van de meest waardevolle werknemers was de heer Jansen, hij was achttien jaar lang de steun en toeverlaat van de firma. 


De BEKENDMAKING van de Doe-het-Zelf afdeling luidde als volgt: ‘Vanaf 3 september 1966 heeft Meijrink, Enkweg 2 te Velp, naast haar houtbewerkings- en timmerbedrijf er een speciale verkoopafdeling bij voor de doe – het – zelf timmerman. Hier vind u thans alle gewenste houtsoorten, board, triplex etc. voor uw timmerwerk. In onze machinale afdeling wordt het door u bestelde materiaal op maat gezaagd. U kunt dus direkt met pasklare latten, panelen of platen gaan werken. Dat is gemakkelijker en voordeliger want materiaalverlies is daardoor uitgesloten. UItnodiging Meijerink ter gelegenheid van het 75 jarig bestaanWAAROM BIJ MEIJRINK KOPEN….?In ons bedrijf staan ervaren houtbewerkers u met raad en daad terzijde. U bent daardoor verzekerd van een deskundig advies. Wij helpen u bij de keuze van die hout soorten welke voor uw werkzaamheden het meest geschikt zijn. Moeten wij iets voor u fineren? Ook dit doen wij in eigen bedrijf. Onze machinale houtbewerkingsafdeling staat geheel tot uw dienst. Dat betekent dat ook voor aantrekkelijke prijzen aan u geleverd kan worden. Profiteert van deze service. Kom eens kijken. U kunt alle dagen terecht tot ’s avonds 6 uur.’Op  1 mei 2000 is het 75 jarig bestaan gevierd met een receptie in de restaurant brasserie ‘De Wildwal’ in Rheden. Op de uitnodiging stond: ‘VAN BOUWBEDRIJF TOT DOE-HET-ZELF’.


Meneer  Meijrink werd op jonge leeftijd ernstig ziek. Op 1 mei 2003 heeft de heer Meijrink hierom moeten besluiten met het bedrijf te stoppen. Er kwam een einde aan drie generaties bouwbedrijf.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin