Vertegenwoordiger Afdrukken E-mail

Turkstra beschuit

Familie PostmaDe heer P. Postma, woonachtig in de Koningstraat op nummer 4, was vertegenwoordiger bij Turkstra beschuit. De dozen met rollen beschuit stonden in de schuur naast het huis. Hij ging met de Turkstrabus de bakkers af om beschuit te verkopen en had zijn 'eigen' rayon. Turkstra beschuit was een landelijk bekend merk. Er waren ook beschuitbussen en speldjes van. Het logo was een mannetje met bakkkersmuts, die een beschuit omhoog hield. Als slogan werd gebruikt: 'de echte bakkersbeschuit'.
De heer Postma kocht het pand in 1950. In dat jaar is ook hun dochter Tjitske geboren. Er is haar vaak verteld dat ze in een beschuitdoos werd gelegd, als haar ouders op familiebezoek naar Friesland gingen.
De foto is beschikbaar gesteld door Tjitske Postma en gemaakt voor de grote schuur naast het huis. Op de achterste rij van links naar rechts: oudste zus Gatske, moeder, nicht Tjitske, vader, middelste broer Piet en oudste broer Jan. Op de voorste rij: jongste broer Renze, Tjitske zelf en zus Annie. Het gezin bestond uit zes kinderen.
Vader was tot 1955 werkzaam bij Turkstra. Turkstra heeft toen de beschuitfabriek verkocht en is naar Canada geƫmigreerd. Vader is toen een grossierderij begonnen in bakkerswaren. Aangezien hij een goed rayon had opgebouwd met de verkoop van Turkstra beschuit, had hij ook alweer gauw een goedlopende grossierderij. In die periode werd de schuur gebruikt voor het opslaan van de bakkerswaren, zoals dozen met koekjes, koeken, chocolade enzovoort.
In 1960 verkocht de heer Postma het pand aan de heer Terberg en verhuisde het gezin Postma naar Bergweg 1a.

 

Copyright © 2012 Historievandaalhuizen.nl. Admin